Moziban jártam Indiában!

A tarsolyomban lapult ez a kívánság már régóta. Amikor bedobtuk a taxisofőrünknek, Manunak az ötletet, büszke mosollyal közölte, épp most van a „Kesari” bemutatója és már kanyarodott is a mozi felé. Mintha legalábbis illett volna tudnunk, mi az.

A film trailere

Mire odaértünk, hogy jobban felkészüljünk első monumentális bollywoodi élményünkre, kaptunk egy gyorstalpalót történelemből. Akkor még úgy hittük, elengedhetetlen, mert a filmet persze hindi nyelven vetítették. Utólag derült ki, a film képi nyelvezete oly módon „szájbarágós”  volt, hogy simán levágtuk volna anélkül is az eseményeket.

De kezdjük az elején. Manu azonnal szelfi hegyekkel ostromolta a családját, és boldogan újságolta, hogy ő bizony ma mozizni fog. Meghatottan mesélte, hogy a jaipuri Raj Mandir az a hely – amellett, hogy a 70-es évek modern építészeti ikonja és számos ősbemutató helyszíne –, ahová gyerekkorában édesapja kézenfogva hozta, életében először moziba.

A jegypénztárnál külön sorban álltak a nők és férfiak. Aztán középen összetalálkoztak, mert ugyanannál a közös kisablaknál adták ki a jegyet. Hiába, a hagyomány nagy úr! (Néhány évtizede a vonaton még külön kocsiban utaztak a nők.) Árkategóriák szerint lehetett szektort választani, pár száz forintnyi különbséggel.

A moziba járás ugyanúgy családi eseménynek számít Indiában, mint minden más, szóval jöttek a kisgyerekek, sőt a szoptatós baba sem maradhatott otthon az anyukával. A lélegzet visszafojtott izgalom közben is fesztelen volt az evés-ivás. Majd a nagyjelenet csúcspontján, amikor a főszereplő lelökte az ellenséget a vár fokáról, hirtelen mindenki üdvrivalgásban tört ki. Hosszasan tapsoltak, füttyögtek és buzdították a hőst! Komolyan mondom, ez volt a legszenzációsabb élményem! Igazi közösségi „együtt mozizás”!

A film képvilága is megér egy misét. A letűnt történelmi hangulatot egy bágyadt- sárga szűrő adta vissza főképp. Fura élmény volt viszontlátni a Mátrixból ismert belassításos technikát a kardkaszabolások közepette.  A színészek játékát az erőteljes arcmimika jellemezte, amin hosszasan elidőzött a kamera. Lefordítva: a fekete ruhába öltözött főgonosz mérgesen húzta össze a szemöldökét és hosszasan nézett csúnyán. A kapitány mintaszerű jellem volt, aki természetesen gyönyörű nőbe lett szerelmes, sőt udvarlás közben a falu öreg nénijének is viccesen segédkezett. Szuggesztív erejével képes volt fegyelmezetlen katonáit megzabolázni, akiket hősies pátosszal indított harcba.  Mondjuk erre szükség is volt, mert a film lényege, hogy 21-en szálltak szembe egy 10 000 fős hadsereggel.

A film szerelmi témája:

A film egyébként valós történelmi eseményen alapul, az 1897-es saraghari csatának állít méltó hősi emléket. A brit hadsereg harcosainak, azoknak a határmenti, kiváló szikh katonáknak, akik a kietlen Himalája bérceinek erődvárában szolgáltak. A kapitányuk, Ishar Singh a való életben is legendásan karizmatikus jellemmel bírt. A cselekmények sora olyannyira emberközelivé rajzolták, hogy nagysága nekünk is teljesen átjött a vászonról. Amikor az afgánok csapatok szövetségre léptek ellenük, igazi hősöket nevelt a zászlóaljából: ők a Kesarik, azaz az okkersárga turbános „Sáfrányok”, akik példát mutattak egész India népének bátorságból, hitből és kitartásból. A film végére mind a 21 vitéz közel került hozzánk – és fájt is a szívünk értük. A csatajelenetek epikusak, a zene monumentálisan elsöprő hangzású volt.  S ha mindez nem lett volna elég, legvégül ott a katarzis, amikor a legfélénkebb katona égő fáklyaként vonult  az ellenség közé, hogy élete utolsó leheletével is megritkítsa őket. S ekkor már nemcsak a nézők, de filmvásznon az ellenfél is tisztelgett előtte.

Egy igazán érdekes szelet India történelméből, és a szikh katonák elszántságáról.  Nekünk pedig különleges csemege volt ez a bollywoodi szuperprodukció, a mozi épületétől kezdve a lelkesen rajongó nézőseregen át, minden szokatlan rendezői eszközével együtt.

A filmből született sláger:

Következő bejegyzés: 10 film, aminek hangulata elrepít Indiába

Namasté! 

Fehérváry Andrea

Fehérváry Andrea

Friss bejegyzéseim

Könyveim

  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.
  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.
  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.
  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.

Iratkozz fel hírlevelemre

Pillants be AZ INDIA SOROZAT KULISSZATITKAIBA!

Iratkozz fel hírlevelemre!

Most megajándékozlak kedvenc indiai slágereimmel!

Ajándék zenei válogatás