Az én Brilliáns barátnőm

Íródik egy regény… a háttérben meg önálló életet él a szerző és könyvének személyes története. Minden egyes festménynek, szobornak vagy versnek oka van. De vajon hol született a mű? Miért? Kivel osztották meg az alkotás folyamatát?  Számos kérdés közül most arról mesélek, hogyan fonódott össze az olasz Anna barátnőm élete szinte akaratlanul, a regényemmel.   

2017 nyarán Annával dél-olaszországi kiruccanásunk egyik estéjén a nápolyi Castel Nuovo hűvös, gránitköves udvarán ücsörögtünk elpilledve.  A bágyadtan forró este és a lágyan okkeres égbolt arra ösztökélt, hogy megosszam barátnőmmel egy nagy titkomat. Ott vallottam meg neki, hogy nagy belső vívódások árán, de beküldtem a kéziratomat egy regénypályázatra, indulás előtt.

 Erre, mintegy varázsütésre, indokolatlanul magas sarkú cipőkben és földig érő estélyi ruhákban nők kezdtek szállingózni a kis térre. A bejáratnál egy könyvárus stand is felütötte a fejét a semmiből. Aztán ott termett a színpadon egy énekes, egy színművész, meg a nápolyi polgármester. Lett reflektorfény és sanzon zenekar. Egy neves helyi író könyvbemutatójába botlottunk! Anna indítványozására maradtunk, és a hátsó sorban azon kuncogtunk, jó lesz, ha mindent megfigyelek, hogyan kell egy ilyen eseményt megszervezni. Aztán el is felejtettük az egészet.

Amikor 2017 decemberében az elsők közt hívtam, hogy elújságoljam neki az elképesztő hírt, hogy én nyertem meg azt a bizonyos pályázatot, válaszul csak egy videót küldött át a telefonján. Egy részletet a nápolyi könyvbemutatóról. Számunkra ez maga volt a mesés mágia.

2018 tavaszán találkoztunk legközelebb. Emlékszem, épp hogy megérkeztünk Hollókőre és befészkeltük magunkat a szállásunkra, akkor érkezett a borítóm első vázlata a kiadótól. Mit tagadjam, a legelső verzió elég rémes volt. Anna, aki reklámgrafikus, csak úgy félvállról odavetette: „Miért nem szóltál, én szívesen megterveztem volna!” Ez a lehetőség addig eszembe sem jutott!

A 2019-es indiai utam véletlenül az ő kerek születésnapjára esett. Mondta, épp azt keresi, hogyan tudna kilépni a szokásos rutinból, feszegetni kicsit a határait, hogy különlegessé tegye a napot. Erre India lett a válasz. Így együtt vágtunk neki az útnak. Én hangulatokat gyűjtöttem a regényemhez, miközben ő egy új évtizedbe evezett át.

Rishikeshben a Gangesz partján, a lépcsősoron ülve ecseteltem neki órákon át, apró részletességgel a regényeimet. Meg gyakorlatilag az egész úton, mutogatva a helyszíneket, és odaképzelve a szereplőket. Ujjongtam, amikor türkizszínű házakat láttam, már tudtam, ez az árnyalat kell majd nekem a címlaphoz. Bólogatott és közben lelkesen fotózott mindent.

Már Indiában megbeszéltük, de 2019 őszén kezdtünk együtt dolgozni a második kötet borítójának tervezésén.  Két fotója a belső borítóra is rákerült.

Őrülten izgalmas volt! De leginkább az, hogy az évtizedek óta tartó barátságunk még különösebb kötelékkel gazdagodott az alkotófolyamat során. Sok-sok órán keresztül, lázasan egyeztettünk, finomítottunk. Azon kaptuk magunkat, hogy Anna a könyvem születésének minden jelentősebb pillanatában fel-felvillant az életemben! Mígnem szép lassan bele is folyt. Nem csak a regény történetébe  –  inspirálva Antonella karakterét  –,  majd a  készítésébe, de ott bábáskodott lelki tusakodásaim közepette is, türelmesen, önzetlenül és mindig megnevettetve.

A zseniális és titokzatos írónő, Elena Ferrante világhírű nápolyi regénysorozatának kezdő kötete a „Briliáns barátnőm”, tőle kölcsönöztem a bejegyzés címét. Hálás vagyok, hogy engem is gazdagabbá tett a sors egy ilyen különleges barátsággal.

Becsülj meg nagyon minden olyan barátot, aki talán észrevétlenül, de évtizedek óta végigkíséri az életed. Pótolhatatlan kincs!

Következő bejegyzés: Most akkor Bollywood vagy Hollywood? 

Namasté! 

Fehérváry Andrea

Fehérváry Andrea

Friss bejegyzéseim

Könyveim

  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.
  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.
  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.
  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.

Iratkozz fel hírlevelemre

Pillants be AZ INDIA SOROZAT KULISSZATITKAIBA!

Iratkozz fel hírlevelemre!

Most megajándékozlak kedvenc indiai slágereimmel!

Ajándék zenei válogatás