Az utazó sóhaja

Talpra állós történet, szerelmi románc, és utazós regény – szoktam mondani, ha a könyvemről kérdeznek. „India is incredible” – szól a szlogen. Igen, India valóban hihetetlen. De először is tanuljunk meg hozzá… utazni. A világok között.

Szögezzük le, utazni nagyon sokféleképpen lehet. Megvesszük a jegyet jó előre, jön értünk a transzfer busz, ott az idegenvezető – akit minden hülyeséggel lehet nyúzni –, a programcsomag leszervezett és bunkerbiztosan kiszámítható. Fertőtlenített szállodai szoba, de a fürdőben még biztos, ami biztos alapon végighúzzuk az ujjunkat, nem hagytak-e „direkt” egy kis koszt, csak nekünk. A reggeli svédasztalt megturkáljuk, elégedetlenkedünk, mert a pénzünkért igazán feltálalhatták volna az otthon kedvenc szaláminkat is, a szemetek, hát rajtunk akarnak spórolni!? A helyieket furcsán méregetjük, és egyáltalán nem értjük, hogy miért nem porszívóznak ki végre rendesen és azok a gusztustalan állatok mindenhol, meg az a fertő a piacon, tényleg felháborító!

Egy ilyen utazótársat kerülök én el nagy ívben, jó messzire! Utazni számomra a Kapcsolódást jelenti. Tiszteletet az ország iránt, ahová beteszem a lábam, amelyiknek egy kis időre a vendége lehetek. Az európai szemüvegem ilyenkor otthon hagyom. Próbálok mindig felkészülni, sokat olvasni előtte, ők vajon hogyan élhetik meg saját életük mindennapjait. Nem létezik vért pezsdítőbb dolog, mint amikor két ember egymás szemébe néz a világ másik végéből, és őszinte kíváncsisággal próbálja megérteni a másikat! Ki vagy Te? És valóban…
Ki vagyok én?

Ha nem bízod másra a programok szervezését és hagysz egy kis spontaneitást az egészben… hidd el, önmagadról tett megtapasztalásaidat – az ismeretlen környezetnek és váratlan helyzeteknek köszönhetően – villámgyorsan leszállítja az élet! Nem csak kalandokkal gazdagodsz, amikről álmodni sem mertél, hanem rohamtempóban edzed a rugalmasságod, a kreativitásod, a talpraesettséged, miközben gyomlálod rendesen a félelmeid hagymahéjait. 

Indiában utazgatva könnyű dolga akad az embernek, mert az ottani nyitottság és a közvetlenség nálunk csak ábránd lehet. Nyilván ez adódik abból is, szinte csak közösségi életet élnek, családon belül sem az egyén dominál. Boldogan engedik, hogy lencsevégre kapd őket, s szégyenlős vigyorral nyugtázzák, ha visszanézhetik. Szívélyesen beinvitálnak az otthonukba, megigazítják a szárid, ha rosszul áll, a zarándokhelyeken ingyen étellel kínálnak, örömmel útbaigazítanak, szólnak, hol kell leszállnod, s mindez teljesen természetes. Lehet, hogy az első pillanatban a fürkésző pillantások, a zajok, a színek, szagok tömkelege még idegen, de hamar rájössz, a dolog fonákja, hogy figyelmesség szempontjából jóval nagyobb biztonságban vagy, mint az otthoni szupercivilizált világodban. Ez elég ütős felismerés!

Én pedig ezt imádom! Amikor elkezd a feje tetejére állni benned minden! Mindaz, amit gondoltál eddig, rájössz, másképp is lehet. Amiről azt mondták fekete, az talán fehér a föld másik szegletében. Borulnak a hitrendszerek, az elméletek. A világunkat nem lehet csak tanulmányokból megismerni. Oda kell menni, bele a sűrűjébe, és kérdezni. Szia, te ki vagy? Jól érzed magad? Mi foglalkoztat mostanában? Vagy ahogy egy szádhu Rishikesh lépcsőin gyönyörűen megfogalmazta a kérdését nekem: És a ti országotok földje miféle zöldséget és gyümölcsöt terem?

Mert amíg létezik a gyermekien őszinte kíváncsiság egymás iránt, a vágy, hogy felfedezzük a különböző kultúrák közti értékeket, addig van remény, hogy az emberiség egyetlen nagy családot alkosson. Az utazás olyan, mint a hídépítés. Minél több helyre ellátogatsz, annál több kis univerzum nyílik meg benned. Kincsesbánya ez, komolyan mondom. Első lépésként csak bátran le kell hozzá venni az „otthoni” szemüveged.

Ha utazol, lazíts a határaidon, ismerkedj, kapcsolódj az emberekhez, helyzetekhez! Váljunk minél többen sok-sok apró összekötő híddá a világok között!

Következő bejegyzés: Utazás a belső középpontodba…
Akkor most hová is megyünk?

Namasté! 

Fehérváry Andrea

Fehérváry Andrea

Friss bejegyzéseim

Könyveim

  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.
  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.
  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.
  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.

Iratkozz fel hírlevelemre

Pillants be AZ INDIA SOROZAT KULISSZATITKAIBA!

Iratkozz fel hírlevelemre!

Most megajándékozlak kedvenc indiai slágereimmel!

Ajándék zenei válogatás