Most akkor Bollywood vagy Hollywood?

„Bocs, de nem Hollywoodot akartál mondani?”, kérdeztek vissza a múltkor. Nem, nem! Tömeges táncjelenetek , grandiózus díszletek, csillogó és színes ruhák.  Tadám! Ez itt kérem az indiai filmgyártás fellegvára! Kapaszkodj!

Gondolj csak bele, ha valami, akkor a filmek világa igazán gazdag képet tud festeni egy országról! Ha azt mondom, francia, olasz, vagy svéd film, szinte mindegyiknek lehet érezni a saját bizsergető hangulatát. De mi a helyzet Indiában? Ott milyen témákhoz nyúlnak? Mennyiben mások a képi, rendezői fogások?  Annyit mondhatok, nagyon.

A hindi nyelvű filmgyártó óriás Mumbaiban található. A megapolisz régi nevének, Bombaynak és Hollywoodnak a játékos összevonásából született a neve. Amúgy létezik Csennaiban Kollywood is, a tamil nyelvű filmeknek, és Tollywood a telugunak. A világ legnagyobb filmiparáról van szó, még akkor is, ha mi itt Európában alig hallunk róla.

A bollywoodi filmek jellemzői a szerelmi történetek végtelen sora – az elrendezett házasság hagyománya miatt az indiaiak nagy álma. Igaz, 1947 után komoly cenzúrával illették a csókjelenteket és a testi érintkezést. Maradtak hát a vizes száris és fát érzékien körbelejtő jelentek, vagy az elhomályosítás. A hetvenes évek „románcos” korszakát követték az akciófilmek,  nagy adag erőszakkal, majd a kilencvenes években visszatért a nagy szerelem korszaka és a családi drámák.
A lényeg, hogy a gyönyörű nő oldalán mindig ott álljon egy szuperhős férfi.

Mindez kábítóan csillogó képsorokkal és számunkra csiricsáré képzeletbeli világgal. A nagyjelentekben a hősök sokadmagukkal táncra perdülnek, és lendületesen dalra fakadnak.

Ominózus táncos jelenetek:

A kor színészei, akik eszméletlenül jól is táncolnak, valódi ikonokká, már-már afféle szupersztárrá avanzsáltak Indiában. Itt van például Shah Rukh Khan. Évente akár 4-5 filmet forgat, számos filmes díj bezsebelője, és a londoni Tussauds panoptikumban viaszszobor is készült róla. Mondanom sem kell, miután a People szerint még a legjobban kinéző embernek is megszavazták Indiában, amihez a neve kötődik, az minden kasszasiker.

A két szupersztár, Shah Rukh Khan és Kareena Kapor egy közös filmjelentben:

Vagy a színész családból származó sztár színésznő, a szépséges Kareena Kapoor.  Aki rendkívül sikeres filmes élete mellett stílusos ruhákat is tervez, a gyermekek oktatásában és a nők biztonságának előmozdításában is aktívan részt vesz.

Sztárparádé, avagy hírességek belépője bollywoodi módra, egy fülbemászó dalban:

Indiában a mozi egyik legnagyobb érdekessége, hogy a filmes betétdalok teszik ki az ország slágereinek legnagyobb részét. Ezek szólnak mindenhol: a buszon, a boltokban, a partikon. Mindenki ismeri őket. Egy-egy híresség újabb filmjének megjelenéséről abszolút képben vannak és véleményüknek is hangod adnak. Csak érdekességként jegyezném meg, hogy a videóklipek az utóbbi tíz évben mennyit változtak. Míg régebben a nők mesés szári költeményekben lejtettek, ma már itt is érződik a nyugatiasodás hatása: az eddig tartózkodó nők a szárikat ledobták és gyakran shortra vagy bikinire cserélték, ami elég meredek váltást jelent az indiai szigorú hagyományok ismeretében.

2011, 2014 és 2019:

Ha bármikor belebotlasz egy egzotikus ország mozijába, ki ne hagyd! Egy idegen kultúra filmje a történet mellett mindig számos izgalmas részlettel szolgál!

Következő bejegyzés: Moziban jártam Indiában

Namasté! 

Fehérváry Andrea

Fehérváry Andrea

Friss bejegyzéseim

Könyveim

  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.
  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.
  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.
  • A könyvek értékesítése jelenleg szünetel.

Iratkozz fel hírlevelemre

Pillants be AZ INDIA SOROZAT KULISSZATITKAIBA!

Iratkozz fel hírlevelemre!

Most megajándékozlak kedvenc indiai slágereimmel!

Ajándék zenei válogatás